HJERNESUNDT

GROVE GRØNTSAGER FREMMER HUKOMMELSEN

Vi spiser generelt færre grove grøntsager og mindre varieret kost end vores forfædre. Det kan påvirke vores hukommelse negativt og det ser også ud til, at der er en sammenhæng med demenssygdomme.

Per Bendix Jeppesen er lektor i endokrinologi ved Aarhus Universitetshospital, forfatter til flere bøger om kost og sundhed samt foredragsholder om blandt andet ”hjernemad”. Gennem sit arbejde har han været med til at undersøge, hvordan vores kost påvirker vores sundhed.

- Kosten påvirker vores sundhed på mange måder. Ofte er det ikke en enkelt fødevare, der er afgørende for vores sundhed eller sygdomme, men det er den generelle sammensætning og variation i vores kost, som giver udslagene på vores helbred, siger Per Bendix Jeppesen.

Mere variation i kosten

En af de tendenser, Per Bendix Jeppesen er blevet opmærksom på gennem sit virke, er, at kosten generelt er mindre varieret i dag, end den var tidligere.

- Effektivisering og industrialisering af vores fødevareproduktion betyder, at vi ikke får så mange forskellige plantebaserede fødevarer, som vi gjorde tidligere, siger Per Bendix Jeppesen. Variation skal i denne sammenhæng ikke alene kædes sammen med, hvorvidt vi både spiser gulerødder, knoldselleri, rødbeder og andre grove grøntsager, men også at der ikke dyrkes så mange forskellige sorter af gulerødder, knoldselleri, rødbeder etc. som tidligere. Det har betydning for næringsindholdet i grøntsagerne.

- I dag er det de sorter, der giver et højt udbytte og er populære blandt forbrugerne, som bliver dyrket i landbruget.

Den tendens betyder blandt andet, at der ikke er så mange bitterstoffer i kosten, som der var inden industrialiseringen. Bitterstoffer er egentligt planternes forsvarssystem mod eksempelvis insekter og dyr, fordi de giver en bitter smag, der gør planten mindre attraktiv at spise, men bitterstofferne har også andre effekter.

- Bitterstofferne er interessante, fordi de ser ud til at have en gavnlig effekt på vores generelle sundhed og derfor også hjernens sundhed, siger Per Bendix Jeppesen. Han har været med til at lave et forskningsforsøg med netop gamle sorter af grove og mere bitre grøntsager. Det forsøg viste, at patienterne i nogle tilfælde kan spise sig raske fra sygdomme som type 2 diabetes.

- Det er interessant i forhold til hjernen, fordi type 2 diabetes øger risikoen for demens, siger Per Bendix Jeppesen.

Hjernens kommunikationssystem har brug for grøntsager

En anden væsentlig årsag til, at Per Bendix Jeppesen anbefaler, at vi spiser flere grove grøntsager, er grøntsagernes indhold af cholin. Cholin er et næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitamin, og som har flere gavnlige effekter på kroppen.

- Cholin har blandt andet betydning for kroppens evne til at producere acetylcholin, hvilket igen har en betydning for hjernens signalstoffer, kommunikationssystem og hormoner, fortæller Per Bendix Jeppesen og slutter:

- Dette har betydning for funktioner som indlæring og hukommelse.

Læs pjece: MS og Ernæring >

Biogen-190740