HJERNESUNDT

ET STABILT BLODSUKKER ER GODT FOR HJERNEN

Hjernens kemi bliver påvirket af det, du kommer på din tallerken. Per Bendix Jeppesen er lektor i endokrinologi ved Aarhus Universitetshospital, forfatter til flere bøger om kost og sundhed samt foredragsholder om blandt andet "hjernemad". Han fortæller, at vores blodsukker har betydning for hjernens sundhed på både kort og lang sigt.

Det første, vi skal forstå, er, at hjernen er et meget aktivt organ. Selvom hjernen kun vejer omkring 2 procent af den samlede kropsvægt, så bruger den omkring 20 procent af kroppens energiforbrug. Det betyder, at hjernen har en meget høj blodgennemstrømning. Det, vi spiser og drikker, påvirker den energi og næring, som blodet transporterer rundt i kroppen. Dermed påvirker det også den næring og energi, der kommer til vores hjerner, siger Per Bendix Jeppesen.

Stabilt blodsukker gør det nemmere at koncentrere sig om arbejdet
Per Bendix Jeppesen har været med til at udføre flere studier for at undersøge, hvordan vores kost påvirker vores sundhed.
- I forbindelse med en tv­udsendelse lavede vi et forsøg over bare en enkelt dag, som skulle vise om kosten har en direkte og øjeblikkelig indflydelse på hjernens evne til at præstere. Det undersøgte vi ved at give en gruppe deltagere hvidt brød til morgenmad og en anden gruppe fik groft brød. Derefter satte vi alle deltagerne til at løse en eksamensopgave. Deltagerne, som fik hvidt brød, kunne tydeligt mærke at koncentrationsevnen blev påvirket undervejs, og vi kunne løbende måle, at deres blodsukker også dalede mere end hos de deltagere, siger Per Bendix Jeppesen.

Blodsukker påvirker også hjernen på lang sigt
Udviklingen af type 2 diabetes og demens strækker sig over flere år, men der kan være en sammenhæng mellem netop vores blodsukker og de sygdomme.
- Blodsukker og type 2 diabetes er interessant for hjernens sundhed, da det lader til, at nogle af de sygdomsmekanismer, vi ser ved type 2 diabetes dels også foregår i hjernen og dels har en sammenhæng til udviklingen af demenssygdomme, siger Per Bendix Jeppesen.
Type 2 diabetes er en sygdom, hvor det stof (insulin), som hjælper kroppens celler med at transportere sukkeret fra blodet ind i cellerne, ikke virker tilstrækkeligt. Man siger, at cellerne bliver insulinresistente.
- Det ser ud til, at der i hjernen sker nogle af de samme mekanismer, og det kan være en af årsagerne til, at mennesker med type 2 diabetes har en højere risiko for at udvikle demens, siger Per Bendix Jeppesen, som derfor mener, at der er gode grunde til at holde sig til grove grøntsager, groft brød og begrænsede mængder fedt.

Biogen-190740