En sund livsstil har mange åbenlyse og veldokumenterede fordele: Mere energi, færre sygdomme, et længere liv samt bedre hjernefunktion.
Alligevel kan det være svært at ændre gamle vaner. Mange synes, det er svært at slippe cigaretterne, sige nej tak til kage eller begynde at motionere regelmæssigt, selvom der er gode og veldokumenterede argumenter for det.
Bobby Zachariae, professor ved Aarhus Universitet Psykologisk Institut og Institut for Klinisk Medicin - Kræftafdelingen, har undersøgt, hvad der egentligt skal til, for at vi kan ændre vores gamle vaner til nye og mere hensigtsmæssige vaner.
1. Find din motivation og dit formål
Han understreger især vigtigheden af at se alle forandringer som en proces – også den del af processen, som handler om at blive motiveret for ændringer. For nye vaner handler ikke kun om at gøre noget nyt – det handler lige så meget om at være motiveret og gå undersøgende til værks.
- Fra forskningen ved vi, at forandringer sker gennem forskellige faser. Inden man begynder at gøre noget nyt, har man været gennem en proces med at beslutte sig for at ændre noget. I den forbindelse er det især vigtigt, at man finder frem til sin indre motivation, siger Bobby Zachariae.
Det er nemlig ikke nok, at din partner eller læge synes, du skal leve sundere. Du skal også selv ville det.
Bobby Zachariae anbefaler, at du bliver bevidst om, hvilke gevinster der er ved at gennemføre forandringen. Samtidig skal du tænke over hvilke fordele, der har været ved den gamle vane, så du kan forberede dig på det, du kommer til at savne og evt. finde alternative veje til nogle af de samme gevinster.
2. Konkrete og realistiske mål er vigtige for succes
Dernæst er det vigtigt at gøre forandringen konkret og realistisk med en plan.
- Det er ikke nok, at du beslutter dig for, at du gerne vil tabe dig. Du skal beslutte dig for, hvordan du vil tabe dig, siger Bobby Zachariae og peger på, at det i denne fase også er vigtigt at tænke i både kortsigtede og langsigtede fordele og ulemper.
- Hvis du her og nu skal takke nej til en kage for at reducere risikoen for helbredsmæssige problemer om 20-30 år, kan det være svært at holde fast i den nye vane, fordi det nuværende altid vil opleves mere vigtigt, fortæller Bobby Zachariae. Han anbefaler, at man fokuserer på de umiddelbare fordele og bruger visualiseringsøvelser til at finde sin motivation og vedholdenhed, ligesom realistiske delmål kan være en god støtte. Derudover gør han opmærksom på, at omverden ofte spiller en vigtig rolle.
- Det kan være en god idé at inddrage andre i de nye vaner, så de kan bakke op og hjælpe.
3. Eksperimenter og lær
Når du har fundet din motivation og lagt en plan for din forandring, er du klar til at føre forandringen ud i livet. I den proces lægger Bobby Zachariae vægt på, at man er villig til at eksperimentere med og lære af sine nye handlinger.
- Når vi skal indarbejde nye vaner, har vi brug for impulskontrol. Vi ved fra forskning, at træthed, stress og alkohol gør det sværere at styre vores impulser. Det er derfor godt, at have en plan for, hvordan vi vil tackle eller undgå situationer med netop de elementer. Ofte vil der også være andre uforudsete forhindringer, som kan få os til at ”falde i”, siger Bobby Zachariae, som anbefaler, at man ser det som en mulighed for at lære og blive klogere på sin egen proces i stedet for at give op.
- Grundlæggende handler det hele om, at man skal finde sin egen proces. Gode råd og anbefalinger kan give inspiration, men man er nødt til at finde sin personlige motivation og egne mål, ligesom man er nødt til at tackle tilbagefald, justere sin indsats og være vedholdende, hvis gode intentioner skal blive til indgroede vaner.