HJERNESUNDT

SOV GODT OG TÆNK KLART

En god nats søvn har mange gavnlige effekter på både krop, immunsystem og hjerne. Søvnens vigtigste opgave er faktisk at vedligeholde hjernens funktioner1 – og dermed dine kognitive evner.

Der er lavet talrige forskningsforsøg, som viser, at søvnmangel fører til nedsat hukommelse samt svækkelse af koncentrations, indlærings og reaktionsevnen.

- Når du sover, bliver din hjerne renset for affaldsstoffer, ligesom målinger af hjernens aktiviteter under søvnen tyder på, at du får bearbejdet dagens indtryk, opgaver og refleksioner, siger lektor, Ph.d. og søvnforsker, Birgitte Rahbek Kornum.

Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2021 føler næsten halvdelen af befolkningen sig generet af søvnproblemer2, hvilket påvirker både livskvalitet og helbred. Mange kan heldigvis mindske søvnmanglen ved at give sig selv nogle gode søvnvaner.

Birgitte Rahbek Kornum giver her 5 videnskabeligt underbyggede råd, du kan prøve:

1.  Væk med skærme og krimier i sengen
Det kunstige blå lys fra skærme på for eksempel smartphones, fjernsyn og computere hæmmer udskillelsen af søvn-hormonet melatonin, som hjælper dig med at blive træt, så du kan sove. Krimier og drama kan også gøre det svært at falde i søvn, selvom udskillelsen af melatonin ikke bliver påvirket. Alt, der gør os interesserede og spændte, stimulerer hjernens vågencentre og modarbejder søvnen.

2.  Få balance i lys og mørke året rundt
Du understøtter din døgnrytme og din søvn, hvis du sørger for at få dagslys om dagen og være i mørke om natten. På vores breddegrader varierer det naturlige lys og mørke en del, så du kan hjælpe din egen døgnrytme ved at komme ud midt på dagen om vinteren og sørge for, at soveværelset kan lægges mørkt om sommeren. Gå også gerne i seng og stå op på samme tid hver dag.

3.  Undgå koffein og alkohol
Selvom du måske ikke synes, du har problemer med at sove efter en kop aftenkaffe eller en godnat-drink, så viser forskningen at begge dele har en negativ indvirkning på søvnens længde og kvalitet.

4.  Sørg for en god temperatur
Du sover bedst, når du hverken fryser eller sveder. Mange foretrækker at sove i et svalt soveværelse med en varm dyne. Så vil din krop selv sørge for at tage dynen på, eller skubbe den af, hvis temperaturen ikke passer.

5.  Undgå hård motion om aftenen
Motion og fysisk aktivitet er godt for dig – og for din søvn. Men hård motion og især konkurrencesport frigiver adrenalin, hvilket holder dig vågen. Sørg derfor for at dyrke hård motion i god tid, inden du skal sove, så kroppen kan nå at falde ned igen.


1 Søvn og Sundhed – en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse – side 46

http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensraad_soevn-og-sundhed_digital.pdf

2 Den Nationale Sundhedsprofil 2021 – side 152

https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2022/Sundhedsprofil/Sundhedsprofilen.ashx


Biogen-180203